Rize Yöresine Uygun Toptan Kuru Çay

                                      
                    Toptan Kuru Çay Siparişleriniz İçin
            SİYAH ÇAY YAPIMI
Dünyada ve Türkiye’de en çok harcanan siyah çay, bir araya geldikten sonra 5 düzeyden geçer.
Çayın niteliğini tanımlayan ehemmiyetli etkenlerin başında, toplama kazanç. Çay bahçelerinde bir araya gelen çay yapraklarının bekletilmeden en kısa müddette fabrikalara eriştirilmesi, çay yapraklarının canlılığını gözetmesi ve taze halde yapıma girmesi açısından ehemmiyetlidir. Aksi halde çay yaprakları güneşten hasar görür ve dem niteliği bozulur. 
                                                             

                                                                     SOLDURMA
Yeni bir araya gelmiş çay yaprağı, %70-80 arasında değişen ölçüde su kapsar. Soldurma harekâtıyla metal bir levhanın üzerine serilen çay yapraklarının suyu, metal levhanın altından üstteki çay yapraklarına ısı verilerek %30 eksiltilir. 
Böylece çay nebatı suyunu kaybettiği için yumuşar. Organik Siyah Çay Soldurma harekâtında verilen ısı ölçüyü ve soldurma süresi, çay yaprağının yapısına göre farklılık gösterir.

KIVIRMA
Kıvırmanın esas emeli, soldurma harekâtı sonrasında çay yapraklarının değişik cihazlarda bölünerek, ezilerek ve bükülerek nebat özsuyunu hücreden dışarı çıkarıp çay yapraklarının yüzeyine bulaştırmaktır.
Kıvırma operasyonuyla birlikte çayda oksidasyon da başlar. Yaprak kıvrılırken aynı zamanda ağır ağır kıvrılıp ufalanır. Çay  yapraklarının soldurulması ne kadar tek düze olursa, kıvırmadaki  zafer de o kadar çoğalır.

OKSİDASYON
Bu operasyon, çay yaprağının havayla temas ederek, özsuyunun oksijenle yanması oksidasyon nedeniyle kararmasıdır. Oksidasyon ile beraber çayda istenen renk, burukluk, parlaklık, koku ve aroma oluşması sağlanır. Bu, çayın niteliğini tanımlayan kimyevi farklılıkların olduğu safhadır.
Fermantasyon siyah çay yapımında niteliğin oluştuğu safhadır. Bu nedenle fermantasyon süresi, renk ve niteliğin optimum seviyeye erişmesiyle doğru ortantılıdır.
Fermentasyon harekâtıyla çay yaprağının yeşil rengi bakır kırmızıya dönüşür ve güzel bir tat oluşur. Ancak, müddet aşılırsa, koyu dem rengi oluşmasına karşılık, çayın niteliği düşer ve aroması eksilir.

KURUTMA
ermantasyon bitirildiğinde çay yaprağında hali hazırda %45-50 oranında su oranı mevcuttur. Bu oran, kurutma operasyonuyla %3-4 seviyelerine indirilmektedir. Kurutma harekâtının emeli, çay yaprağını fırınlayarak oksidasyonu  sonlandırmak,  kazanılan özelliklerin yitirilmesine mani olmaktır. Bu da demleyip içtiğimiz çaya son biçimini vermek demektir.
 
Fırına giren havanın sıcaklığı ve çay yaprağının fırında kalma süresi çayın imal niteliğini tanımlayan ehemmiyetli etmenlerden biridir. Yüksek derecede ya da uzun müddet fırınlanmış çay yaprağı yanarak aroma kaybına neden olur ve tadı acılaşır.

TASNİF VE PAKETLEME
Kurutma harekâtı bitirildiğinde çay artık son evresini bitirmiş ve mamul haline gelmiştir. Tasnif düzeyinde fırından çıkan kuru çaylar elekten geçirilerek kalınlık ve niteliklerine göre parçalar. Bölen çaylar daha sonra her bir mahsul için değişik ölçülerde harmanlanarak ambalajlanmaya hazır hale getirilir. Ambalajlama düzeyinde tasnif edilen çaylar, değişik boyut ve ağırlıkta paketlenir. Siyah çayımız artık marketlerdeki rafla

Related product you might see:

Bu Ürünü Paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Rize Kavurması | Kars Kaşarı
Copyright © 2011. Rize Yoresel Urunleri - All Rights Reserved
Template Created by Web dizayn Published by Rize Bilişim
Proudly powered by Erdem İbuk
Rize Bilişim